- Uleiurile esențiale sunt amestecuri de compuși aromatici volatili, solubile în lipide care se găsesc în plante. Fiecare ulei esențial este alcătuit dintr-o mare varietate de constituenți chimici funcționali, care conferă fiecărui ulei aroma și proprietățile sale benefice unice.Dar ce este mai exact un compus aromatic volatil?Pe scurt, acești compuși sunt molecule organice mici cu presiuni de vapori scăzute – ceea ce înseamnă că tind să treacă ușor din stare solidă sau lichidă în stare gazoasă, la temperatura camerei.Tipul de compuși aromatici volatili care să găsește într-un ulei esențial determină atât aroma uleiului, cât și beneficiile pe care acesta le oferă. Până în prezent, au fost identificate peste 3000 de varietăți de compuși aromatici volatili. Natura uleiurilor esențiale variază de la o plantă la alta, în cadrul familiilor botanice și de la o specie la alta. Raportul delicat dintre constituenții aromatici care se regăsesc în orice ulei esențial poate varia în funcție de momentul zilei, anotimp, amplasarea geografică, metoda și durata procesului de distilare, anul cultivării și vremea, ceea ce face ca fiecare etapă din procesul de producție să fie un factor determinant pentru calitatea finală a uleiului esențial obținut.
Ce sunt uleiurile esentiale?
Cum functioneaza?
CPTG – CERTIFICAT PUR TERAPEUTIC GRAD
PURE – 100% naturale, fara ingrediente sintetice sau aditivi
SIGURE – testate si certificate – lipsite de pesticide sau alte reziduri chimice
POTENTE – compusi chimici activi standardizati
Tipuri de testari la care sunt supuse uleiurile
Testare organoleptica – arata si miroase cum trebuie.
Testare pentru microbi – uleul esential nu are microbi, virusi.
Testarea cu cromatograful de gaz – identificare compusi chimici.
Spectrometrie de masa – identificare compusi aromatic.
Analiza izotopica-spectroscopia cu infrarosu – determina calitatea uleiului.
Interactiunea moleculelor – nimic sintetic – constituentii chimici sunt nealterati.
Testarea pentru metale grele – lipsa mercurului, arsenicului.
CUM ACTIONEAZA?
- moleculele de ulei esențial traversează bariera hematoencefalică datorita greutatii moleculare mici.
- acestea sunt preluate de neuronii olfactivi din nas și sunt astfel detectate ca și parfum prin intermediul simțului mirosului.
- este nevoie de o singură molecula de ulei esențial pentru a deschide receptorii unei celule si a comunica cu ADN pentru a reseta funcția celulara.
Cele mai bune metode prin care pastram efectul terapeutic
- consecventa in utilizare.
- aplicarea corespunzatoare.
- dozaj si cantitate corespunzatoare.
- adresati-va cate unei afectiuni pe rand.
- creati o fundatie de insanatosire printr-un stil de viata sanatos.
- ODIHNA – DIGESTIE – PROTECTIE – cele mai importante sugestii pentru rutina zilnica.
Cum se obtin?
Extracția uleiului esențial este unică pentru fiecare plantă. Acestea sunt extrase folosind una din urmatoarele metode:
- Distilarea cu abur – este cea mai uzuală metodă de colectare a uleiurilor esențiale. În distilarea cu abur, apa este fiartă, iar aburul obținut trece prin materialul vegetal. Aburul transportă uleiul esențial din plantă într-un tub de colectare, unde aburul este răcit și condensat înapoi în apă. Deoarece uleiurile esențiale sunt solubile în lipide (adică se amestecă ușor cu alte uleiuri), ele sunt ușor de separat de apă.
- Extragerea prin presare la rece – se folosește exclusiv în cazul citricelor deoarece este un mod de extragere a uleiului din stratul exterior al coajei fructului. Fructul este trecut prin cilindri ascuțiți de răzuire care zdrobesc suprafața cojii pentru a deschide prin rupere săculeții care conțin uleiul esențial. Se pulverizează apă peste fructe pentru a colecta uleiul esențial. Amestecul apos rezultat este apoi filtrat și centrifugat pentru a separa uleiul esențial de apă.
- Extragerea cu solventi – poate fi utilizată pe orice tip de material vegetal, dar este cel mai frecvent folosită pe flori care sunt prea fragile pentru a suporta condițiile necesare pentru distilarea cu abur – iasomia și vanilia.
Masuri de precautie
MASURI DE PRECAUTIE
- incepeti de fiecare data cu doza minima – 1, 2 picaturi.
- nu se vor folosi în ochi, urechi și pe mucoase.
- incetați aplicarea dacă intervin iritații.
- multe dintre uleiurile esențiale trebuie administrate în timpul meselor.
- unele uleiuri nu sunt recomandate în timpul sarcinii (clary sage, cinnamon,
- fennel, wintergreen, clove, rosemary, etc)
- nu toate uleiurile esențiale sunt recomandate a fi administrate intern.
- cereți părerea medicului specialist dacă deja urmați un tratament.
Stabilire nivel de sensibilitate
TEST: aplicati 1, 2 picături de ulei (întotdeauna cu 5-10 picături de ulei purtător pentru uleiuri hot) pe antebraț.
Observați zona de piele timp de o oră pentru orice reacție vizibilă, dar este foarte probabil să aveți o reacție în decurs de 10 minute.
Unele dintre semnele de sensibilitate la un ulei includ durere, imflamare sau sensibilitate la nivelul pielii, iritație a pielii, dificultăți de respirație și stomac deranjat.
Ce facem in cazul unei reactii adverse
- intrerupeți imediat utilizarea uleiului respectiv daca ati luat intern si aveti o reactie digestiva.
- puteți ajuta la scăderea sensibilității prin consumul de lichide.
- dacă apare o reacție cutanată, aplicați ulei de cocos fracționat în zonă la fiecare câteva minute până când reacția este neutralizată.
Vrei sa faci parte din familia doTerra? Hai in echipa noastra!
*Vrei sa afli pasii de inrolare? iti oferim un video explicativ. CLICK AICI