Eczema este un termen general pentru orice tip de dermatită. Există multe tipuri de dermatită, inclusiv atopică, de contact , seboreica. Simptomele pentru fiecare tip de dermatită diferă de modul în care acestea se exprimă, adică vârsta de debut, regiunea corpului care este cea mai afectată, acută sau cronică, insa toate includ piele uscată, roșie (umflată), mâncărime, etc.
La adulți, eczema adesea apare mai întâi pe partile interioare ale genunchilor și coatelor, iar la copii pot apărea pe față, axile, coate, genunchi, mâini.
Cauza eczemelor este necunoscută, dar majoritatea surselor prezintă o combinație de genetică și factori de mediu.
- alergii de mediu – unele teorii sugerează că eczema poate fi legată de un mediu “prea curat” în copilăria timpurie. Studiile privind ipoteza de igienă au arătat că expunerea la bacteriile și germenii de zi cu zi ajută la întărirea sistemului nostru imunitar și la scăderea reacțiilor alergice.
- genetica: se pare că există o legătură între reacția alergică severă la gluten și eczeme.
CUM SĂ REDUCEM NIVELUL SAU FRECVENȚA ECZEMELOR
- protejați-vă pielea –evitați acele lucruri care sunt iritante pentru piele (săpunuri, lână, fibre sintetice, parfumuri, clor etc.)
- reduceti stresul – poate exacerba simptomele eczemelor; prin urmare, dezvoltarea de obiceiuri zilnice, exercițiul, dieta sănătoasă și utilizarea uleiurilor esențiale calmante într-un difuzor, topic sau prin inhalare directă pot fi de ajutor.
- evitați băile și dușurile fierbinți – apa calduta este cea mai buna. Dacă locuiți într-un mediu uscat, utilizați un umidificator pentru a adăuga umiditate în aer.
- hidratarea pielii – aplicați imediat crema de hidratare după un duș sau o baie pentru a pastra umezeala pielii.
- o dieta sănătoasă – reduce consumul de alimente rafinate și zahăr; crește consumul de legumele proaspete, cerealele integrale și acizii grași esențiali și beți multă apă.
- exercitii fizice – orice formă de mișcare pe care corpul o face va fi utilă pentru a vă menține limfa în mișcare. Limfa ajută la îndepărtarea toxinelor, deșeurilor și a altor materiale nedorite din corpul nostru. Limfa va stagna fără mișcare fizică.
RECOMANDARE ULEIURI ESENTIAALE PENTRU CALMARE PIELE AFECTATA
Uleiurile esențiale care sunt antipruritice, antiinflamatorii, antiseptice și emoliente pot contribui la susținerea sănătății pielii, reducând în același timp numărul sau severitatea afectiunilor.
- inflamație – apare odata cu toate tipurile de eczeme – Lavender, Roman Chamomile, Frankincense, Myrrh.
- antipruritic – Lavender, Peppermint, Sandalwood.
- piele crapata – Bergamot, Frankincense, Geranium, Basil, Juniper Berry.
METODE DE APLICARE / ULEIURI DE DILUTIE
Putem aplica topic si putem difuza uleiuri esentiale. Ca si uleiuri de dilutie in cazul dermatitelor recomand uleiul de avocado, uleiul de migdale dulci, uleiul fractionat de cocos, untul de cocos, untul de avocado.