Probioticele, deși recent devenite populare, au fost parte integrantă a dietei umane inca de acum cateva secole. Toate civilizațiile din cele mai vechi timpuri au documentat beneficiile probioticelor. Probioticele au constituit o componentă alimentară în majoritatea culturilor.
Probioticele au, de asemenea, un rol major în ajutorul dat organismului in lupta cu alergiille la copii. Cele mai recente cercetări de piață sugerează că probabil probioticele vor fi segmentul cu cea mai rapidă creștere în industria suplimentării dietetice în următorul deceniu și este ușor de văzut de ce. Cercetarea intestinului, a sistemului complex de bacterii și a microbilor care trăiesc în stomacul nostru fac clara importanta acestora pentru sănătatea noastră. Și cu atât mai mult, se arată cât de importantă este suplimentarea alimentara, în special probiotice și prebiotice, pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru.
Sanatatea intestinului poate influenta cat de frumos imbatranim, comportamentele noastre emotionale, functia cognitiva si tema preferata a fiecaruia: managementul greutatii. Intestinul nostru este un mediu fascinant, complex și divers.
Deși există un număr de factori legați de stilul de viață în compoziția ecosistemului digestiv (în special comportamentele dietetice), acesta este în mare parte genetic și, potrivit celor mai recente cercetări, poate fi foarte influent în modul în care organismul răspunde la diferitele diete și comportamentele dietetice.
Ce sunt probioticele?
Cuvântul probiotic înseamnă “pentru viață“. Un produs cu probiotice trebuie să asigure culturi vii și active. Probioticele sunt benefice sănătății sistemului digestiv și vor putea să se reproducă și să se dezvolte în intestin. Știm că există o mare diversitate de bacterii care cresc și trăiesc împreună; această complexitate contribuie în mod semnificativ la efectele asupra sănătății.
Probioticele lucrează sinergic în intestin, sunt bacteriile sănătoase. Populațiile probiotice dense și active au fost legate de sănătatea sistemului digestiv, endocrin și imunitar și de îmbunătățirea starii generale.
Desigur, dacă nu aveți volumul intestinal pentru a manipula un castron de legume si ideea unei pizza mari pentru masa de prânz sună apetisant, suplimentam dieta cu 10 zile pe lună cu probiotic. Sistemul digestiv este plin de bacterii. Bacteriile bune vă ajută să vă asigurați sistemul imunitar, să vă oferiți asistență digestivă și să beneficiați de sănătatea globală.
Studiile de cercetare au identificat zeci de gene diferite de bacterii în intestin. Nu toate bacteriile sunt rele.
Este normal să aveți niște bacterii rele; cu toate acestea, este important să aveți echilibrul corect între bacteriile bune și bacteriile rele pentru a menține funcțiile digestive sănătoase. Utilizarea de produse probiotice de calitate vă pot ajuta să vă mențineți sănătatea digestivă.
Când vă gândiți la numărul de bacterii (estimat a fi de 10 ori numărul celulelor din organism sau aproximativ 10 trilioane de organisme), începeți să vedeți că obținerea unei doze sănătoase și consecvente în timp este critică pentru a avea o influență asupra intestinelor tale. O persoană sănătoasă ar trebui să primească cel puțin 5 miliarde de bacterii in intestine, de preferință zilnic.
Bacteriile bune reprezintă o parte esențială a sănătății. Păstrați bacteriile sănătoase cu alegeri bune de alimentatie. Utilizați fibre suplimentare dacă nu sunteți în măsură să obțineți suficient din dieta zilnică. Cum deja suntem in sezonul de iarnă, relația reciproc avantajoasă pe care o avem cu bacteriile intestinale va fi o relație importantă atunci când bacteriile rele încearcă sa patrunda si a influenteze sanatatea organismului nostru.
Ce fac probioticele?
Ele produc un antitoxin și au un efect antioxidant. Pot inversa complicațiile infecțioase si modeleaza sistemul imunitar prin reglarea răspunsului imunitar al celulelor imunitare.
Probioticele s-au dovedit a avea efecte benefice asupra tulburărilor extraintestinale, asupra sistemului digestiv si a sistemului respirator. În plus, studiile privind probioticele pe modele animale au demonstrat un efect impotriva obezitatii, se ameliorează stresul oxidativ și se instaleaza homeostazia energetică.
PRINCIPALELE BENEFICII ALE PROBIOTICELOR
- suport pentru digestie.
- controleaza bacteriile rele care cauzeaza probleme de sanatate.
- ofera nutrienți importanți.
- mențin un intestin sănătos.
TOP ALIMENTE CARE CONTIN PROBIOTICE
- ciocolata neagra.
- iaurt (cu culturi vii).
- kimchi.
- chefir.
- usturoiul, sparanghelul, ceapa, anghinarea si alte alimente complete, sunt bogate in grasimi, pline de acele oligozaharide pe care bacteriile intestinale le hranesc pentru a induce sanatatea. Cercetările recente sugerează că aportul prebiotic este strâns asociat cu un răspuns inflamator sănătos si permite organismului nostru să obținem maximum din alimentele pe care le consumăm) și sprijinul pentru un metabolismului sănătos.
După cum puteți vedea, probioticele au multe beneficii, iar dovezile care susțin utilizarea lor sunt în creștere.
Surse: https://www.doterra.com/US/en/pb-assist-jr-key-studiesș; www.doterra.com;