Cilantro este o planta populara in intreaga lume care seamana cu patrunjelul plat de la prima vedere, insa te transporta in Mediterana, Mexic, Asia si India. Această plantă versatilă este folosită în tot ceea ce se numește guacamole și salsa, curry, mâncăruri de tăiței și sosuri din Argentina. Nu numai că această planta aromatică și luminată are aplicații culinare nelimitate, dar surprinzător pentru mulți oameni cilantro are multe proprietăți cunoscute pentru organism.
Cilantro are un conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol, iar valoarea calorică este aproape inexistentă. Este o sursă bună de fibre dietetice, vitaminele A, C, E, K, calciu, fier, potasiu și magneziu. Doar o ¼ ceasca de cilantro proaspata ofera de vitamina A si 16% din valoarea zilnica recomandata de vitamina K. Vitamina K și conținutul de calciu ajută la formarea oaselor, dinților și părului. Cilantro este considerat o “plantă anti-diabetică” în unele părți ale Europei, iar cercetările arată că aceasta ajută la scăderea colesterolului, scăderea tensiunii arteriale, susține funcția cardiovasculară sănătoasă și multe altele.
Toate părțile plantei sunt comestibile. Frunzele cunoscute ca si Cilantro – semințele plantei, cunoscute ca si Coriander, sunt adesea folosite ca mirodenii în bucătăria latino-americană, asiatică și americană, iar rădăcina de coriandru este folosită în feluri de mâncare thailandeze.
Componenta chimică principală a Cilantro este linalool. Linalool este un puternic produs chimic natural cu multe beneficii, ajută la susținerea echilibrului chimic al creierului , are efectul de a reduce sentimentele triste.
Beneficii
- elimina metalele grele din organism.
protejează împotriva stresului oxidativ.
- reduce anxietatea si imbunatateste somnul.
- reduce nivelurile de zahăr din sânge.
- protejează împotriva bolilor cardiovasculare.
- previne infecțiile tractului urinar.
- soluționează tulburările digestive.
- protejează împotriva otrăvirii alimentare.
- sprijină funcția menstruală sănătoasă.
- previne inflamarea neurologică.
- indepărtează iritarea pielii.
Sinergie – Melaleuca, Bergamot, Basil, Lemon, Clary Sage, Black Pepper, Coriander, Geranium, Marjoram, Cinnamon Bark si Ylang Ylang
Masuri de precautie
- persoanele care sunt alergice la fenicul, marar, anason, chimen sau alte plante similare pot prezenta reacții alergice ușoare.
- posibila sensibilitate cutanată.
- evitați contactul cu ochii, urechile interioare și zonele sensibile.
sursa – draxe.com/cilantro-benefits/ ; www.doterra.com