Musetelul este una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute de omenire. Multe preparate diferite de mușețel au fost dezvoltate de-a lungul anilor, iar cea mai populară este sub formă de ceai din plante. Dar mulți oameni nu știu că uleiurile esențiale de musetel roman sunt chiar mai eficiente decât ceaiul și la fel de ușor de utilizat.
Există două tipuri comune de mușețel utilizate astăzi ca si remedii naturale: musetelul german (chamomillarecutita) și musetelul roman (chamaemelumnobile). Uleiul esential de musetel roman este distilat cu abur din florile plantei si are o aroma dulce, proaspata. După distilare, uleiul variază de la culoarea albastru strălucitor la verde adânc atunci când este proaspăt, dar se transformă în galben închis după depozitare. În ciuda decolorării, uleiul nu își pierde potența. Aproximativ 120 de metaboliți secundari au fost identificați în musetel, incluzând 28 terpenoide și 36 flavonoide. Uleiul esential de musetel roman este constituit in principal din esteri care au proprietati antiinflamatorii.
Considerată a fi unul dintre cele mai vechi și versatile uleiuri esențiale, a fost utilizat ca remediu pentru o varietate de condiții din cauza efectelor anti-spasmodice, datorită conținutului ridicat de esteri. Astăzi, este frecvent utilizat ca remediu natural al problemelor sistemului nervos, eczemelor, febrei, arsurilor la stomac, gutei, anxietății și insomniei.
Deși se numește mușețel “roman”, istoria sa ca o plantă larg răspândită se extinde mult dincolo de Roma antică. Înregistrările hieroglifice arată că musetelul a fost folosit cosmetic timp de cel puțin 2000 de ani. Medicii greci au prescris-o pentru febra și tulburări de sex feminin. Medicii din întreaga Europă și din așezările timpurii ale Americii au inclus mușețelul în trusele medicinale pentru că este un remediu pentru dureri, inflamații, alergii și probleme digestive, complet natural și fără efecte secundare. Oamenii l-au folosit de asemenea ca un deodorant natural, sampon și parfum.
Beneficii si utilizari
- combate anxietatea și depresia – sedativ ușor pentru calmarea nervilor și reducerea anxietății prin promovarea relaxării.
- lupta contra alergiilor – are puterea de a diminua congestia mucusului, iritațiile, umflarea și afecțiunile pielii care sunt asociate cu simptome alergice sezoniere. Atunci când se aplică local, uleiul de musetel roman contribuie la ameliorarea iritațiilor pielii care pot fi cauzate de alergii alimentare sau diferite sensibilități.
- ajută la atenuarea simptomelor PMS – servește ca un stimulator al stării de spirit care ajută la reducerea sentimentelor de depresie – plus proprietățile sale antispastice permit ameliorarea crampelor menstruale și durerilor corporale care sunt asociate frecvent cu PMS, cum ar fi durerile de cap și durerile de spate.
- reduce simptomele insomniei – promoveaza somnul sanatos si lupta impotriva insomniei.
- imbunătățește sănătatea pielii – promovează pielea netedă și sănătoasă și ameliorează iritațiile datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antibacteriene.
- sprijină sănătatea digestivă – este deosebit de util în eliminarea gazelor, în calmarea stomacului și relaxarea mușchilor astfel încât alimentele să se poată mișca ușor prin intestine. Din cauza proprietăților sale relaxante, musetelul roman poate fi folosit și pe plan intern dar și local pentru a scăpa de greață.
- promovează sănătatea inimii – asigură o protecție cardiovasculară datorită nivelurilor ridicate de flavonoide, care au demonstrat că reduc semnificativ mortalitatea datorată bolii cardiace coronariene atunci când sunt administrate pe plan intern. Din cauza flavonoizilor prezenți în uleiurile esențiale de musetel, poate scădea tensiunea arterială și poate avea un efect relaxant asupra inimii.
- destul de blând pentru copii – mamele au folosit mușețelul pentru a calma plansul copiilor, pentru a reduce febra, a elimina durerile de urechi și pentru a calma stomacul supărat; ajuta copiii cu ADD / ADHD.
Masuri de precautie
- deoarece uleiul de musetel roman este un emenagog, ceea ce inseamna ca stimuleaza circulatia sangelui in zona pelviana, nu trebuie folosit in timpul sarcinii.
Sursa www.draxe.com, www.doterra.com.