Mușețelul este una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute de omenire, a fost supranumită „medicul plantelor”, deoarece are efecte pozitive asupra plantelor care cresc în apropierea sa. Există două tipuri comune de mușețel utilizate, astăzi, ca și remedii naturale: mușețelul german (chamomillarecutita) și mușețelul roman (chamaemelumnobile). Mușețelul roman crește aproape de pământ, atingând maximum 30 cm înălțime, are frunze gri-verzui, flori asemănătoare cu margaretele și miroase ca un măr. Uleiul esențial Roman Chamomile este distilat cu abur din florile plantei și are o aromă dulce, proaspătă. După distilare, uleiul variază de la culoarea alastru strălucitor la verde învhis atunci când este proaspăt, dar se transformă în galben închis după depozitare. În ciuda decolorării, uleiul nu își pierde potența. În antichitate, romanii foloseau acest ulei pentru a le da curaj în bătălie. Deși utilizarea cea mai frecventă a mușețelului este în ceaiuri, uleiul de Roman Chamomile se găsește și în creme de față, băuturi, vopsea de păr, șampoane și parfumuri.
Utilizări
- Adagă 1-2 picături la crema hidratantă, șamponul sau balsamul de păr preferat, pentru piele și păr cu aspect întinerit.
- Amestecă-l cu alte uleiuri esențiale florale, ca Levănţică, Ylang Ylang și Paciuli.
- Adaugă 1 picătură în ceaiurile de plante sau băuturile calde.
- Difuză Roman Chamomile, sau un amestec care îl include, în timpul rutinei de culcare, pentru a vă ajuta mintea și corpul în timp ce se relaxează și se pregătesc pentru somn.
Sinergie: Balance, Vetiver, Bergamot, Marjoram, Lavanda.
Precauții
Poate cauza sensibilizare cutanată, citiți instrucțiunile și diluați corespunzător. Dacă sunteți însărcinată, alăptați sau vă aflați sub supraveghere medicală, cereți sfatul specialistului. Evitați contactul cu ochii, interiorul urechilor și zonele sensibile. Diluează-l cu ulei cărăuș, pentru a reduce la minimum orice probleme de sensibilitate a pielii.