Cimbrul nu este doar una dintre cele mai populare plante culinare de astăzi – are, de asemenea, o istorie lungă de utilizare. S-ar putea să nu realizați nici măcar că ați folosit această plantă din punct de vedere medical în viața dumneavoastră înainte – timolul, ingredientul cel mai activ al cimbrului, este folosit în apa de gură Listerine și Vicks VapoRub. Faptul că aceste produse clasice, deși nu foarte naturale, aleg să folosească timolul ca ingredient cheie vorbește despre beneficiile medicinale indiscutabile ale acestei plante versatile. Planta este o rudă a genului Origanum de oregano. Este cultivat în prezent în întreaga lume, iar frunzele sunt uscate în mod obișnuit și folosite ca și condiment culinar. Albinele sunt atrase de flori de cimbru, iar mierea de cimbru din Sicilia este renumită de sute de ani. Această planta vine în zeci de soiuri, dar cimbrul francez este cel mai comun. Cu mult timp în urmă, egiptenii au folosit în mod inteligent cimbru pentru îmbălsămare. Atât grecii cât și romanii au ars legături de cimbru pentru a-și purifica casele și templele. De asemenea, ei au folosit-o în mod obișnuit din punct de vedere medical în apa de baie. În evul mediu european, planta era așezată sub perne pentru a încuraja somnul odihnitor. Cimbrul este, de asemenea, una dintre ierburile folosite în lichiorul benedictin clasic și aromatic dezvoltat în Franța secolului al XIX-lea.
Utilizări
- Pune 2 picături în capsule vegetale și consumă-le în timpul iernii pentru a sprijini sănătatea sistemului tău imunitar.
- Folosește-l în timpul activităților de grădinărit, pentru o protecție naturală împotriva insectelor.
- Folosește 1-2 picături la preparatele de carne și aperitive, pentru o savoare proaspătă de ierburi aromatice.
- Diluează-l cu ulei de cocos fracționat, apoi aplică-l pe zonele cu probleme ale pielii, pentru o acțiune de purificare și un ten cu aspect sănătos.
- În următoarea ta rețetă care necesită cimbru, ulei esențial în locul plantei uscate.
Sinergie: Melaleuca, Lavanda, Rosemary, Grapefruit, Oregano.
Precauții
Poate cauza sensibilizare cutanată, citiți instrucțiunile și diluați corespunzător. Dacă sunteți însărcinată, alăptați sau vă aflați sub supraveghere medicală, cereți sfatul specialistului. Evitați contactul cu ochii, interiorul urechilor și zonele sensibile. Diluează-l cu ulei cărăuș, pentru a reduce la minimum orice probleme de sensibilitate a pielii.