Portocalul este originar din China, nord-estul Indiei si Asia. In Europa, citricele – printre care si portocalul au fost cultivate in sud pentru proprietatile lor medicinale.
Mult timp a fost considerat un produs de lux iar oamenii cu stare cultivau portocalii in sere speciale denumite oranjerii. Exploratorii spanioli au fost cei care au introdus portocalul dulce pe continentul american.
Portocalul este remarcabil din punctul de vedere al aromaterapiei intrucat orice parte este utilizata pentru obtinerea de ulei esential. Din frunze se obtine „petitgrain” unul din cele mai importante uleiuri esentiale in aromaterapie. Din florile placut mirositoare se obtine uleiul esential de neroli iar din coaja portocalelor se obtine uleiul esential de portocala.
Peste 90% din uleiul esential este reprezentat de d-limonene, un puternic constituent antiseptic. Vitaminele B si C contribuie de asemenea la mentinerea sanatatii pielii iar continutul bogat de minerale este de ajutor in pastrarea unei stari generale de sanatate.
Proprietati
- antiseptic.
- antidepresiv.
- stimuleaza imunitatea – limonene (cel mai activ ingredient, considerat un antioxidant puternic, care lupta împotriva radicalilor liberi) prezent in coaja de portocala este un puternic apărător împotriva stresului oxidativ.
- antispasmodic.
- antiinflamator.
- afrodisiac.
- diuretic.
- colagog – promovează secrețiile tuturor glandelor, inclusiv a celor exocrine și endocrine de aceea, uleiul de portocale este des folosit și în promovarea menstruației, lactației, sucului gastric, bilei, hormonii și enzimele.
- tonic.
- benefic pentru dantura.
- benefic pentru piele.
- creșterea circulației.
- riduri.
- ameliorarea anxietății.
- scăderea hipertensiunii.
- dispozitie.
- digestie.
Masuri de precautie
Uleiul poate provoca reacții la nivelul pielii atunci când îl utilizați nediluat, deci începeți cu o cantitate mică și asigurați-vă că nu aveți nici o roșeață, umflături sau urticarie. Este o idee bună să faceți un test de piele pe o bucată mică de piele – de exemplu antebraț. Dacă sunteți alergic la portocale sau alte fructe citrice, nu trebuie să utilizați ulei de portocale, care poate provoca reacții, atât pe plan intern, cât și pe plan extern.
Este o idee bună să evitați lumina directă a soarelui sau razele ultraviolete timp de până la 12 ore după aplicarea uleiului pe piele, fiind un ulei fotosensibil.
Produse in care regasim Wild Orange:
Sursa – www.doterra.com, www.draxe.com