Uleiul esential de lamaie se obtine prin presare la rece din coaja. Pentru a produce un kilogram de ulei esential de lamaie, sunt necesare 3000 de lamai. Lamaia are un parfum citric puternic, patrunzator si purificator care este revitalizant si revigorant. Uleiul esential de lamaie contine 68% d-limonen, un puternic antioxidant.
Recomandari:
- imbunatateste circulatia sangelui, mentine vitalitatea celulelor rosii (efect favorabil in caz de anemie), este un remediu pentru capilarele sparte vizibile sub piele.
- actiunea invioratoare si tonifianta este benefica in durerile de cap si migrene.
- recomandat pielii grase, infectate, lipsita de elasticitate, cu pete. Are efect de albire, tonifica, regleaza secretiile de sebum ale pielii grase, este eficient in eczeme, pustule si vezicule.
- utilizat in furuncule, negi, muscaturi de insecte, inflamatii ale gingiilor.
- efecte puternice calmante, stimulente, antiseptice, antifungice, detoxifiante, dezinfectante şi sedative.
- ajuta in tulburări de stres, febră, infecţii, astm bronşic, obezitate, insomnie, afecţiuni ale pielii şi părului, dureri de stomac sau oboseală şi lipsă de vitalitate.
- intareste sistemul imunitar si are un efect tonic asupra sistemului nervos.
- oboseala generala, lipsa de concentrare, boli infectioase, cure de slabire, imbatranirea prematura a celulelor, cuperoza, flebita, hemoroizi, unele afectiuni ale pielii (herpes, veruca, acnee) sau chiar pentru raul de masina.
- alina reumatismul, ajuta in bolile respiratorii, febra si gripa.
- este un cicatrizant remarcabil, reduce riscurile de hemoragie.
- proprietati stimulante asupra sistemului nervos si endocrin, regenereaza tesuturile.
- proprietatilor antiseptice, actioneaza eficient, eliminand acneea. Are si calitati diuretice. Favorizeaza si digestia datorita efectelor drenante.
Mod de folosire :
- inhalatiile sunt foarte potrivite pentru problemele respiratorii, raceli.
- baia este o cale foarte placuta si totodata eficienta de a folosi uleiurile prin relaxarea care o induce apa calda si prin faptul ca porii se dilata, pemitand uleiului sa patrunda prin tegumente, se pun 4-5 picaturi de ulei esential intr-o baza de sare si se adauga in apa de baie.
- in apa, consumat zilnic.
Masuri de precautie:
- sensibilitate cutanată, este un ulei fotosensibil, evitati razele solare timp de 12 ore dupa aplicarea topica.
- dacă sunteti gravidă, alaptați sau sunteți sub îngrijire medicală, consultați doctorul înainte de utilizare.
- a se evita contactul cu ochii, interiorul urechilor si zonele sensibile.
DIY
- stări de iritabilitate nervoasă – câte două picături de 3-4 ori pe zi, administrate într-o linguriţă cu miere sau in apa.
- astm bronşic, bronşită – 2 picături de ulei esential de lămâie şi o picătură de ulei esential de mentă într-o linguriţă cu miere.
- tuberculoză pulmonară tuse – 3 picături de 3 ori pe zi într-o linguriţă de miere.
- crema pentru ten : se amesteca 10 ml baza de crema cu 2 picaturi ulei esential de lamaie, 2 picaturi ulei esential de menta si 2 picaturi ulei esenatial de ylang-ylang. Antiacnee, se foloseste o baza de crema, se adauga 2 picaturi de ulei esential de lamaie si 2 picaturi de ulei de eucalipt, se amesteca si se aplica pe zonele afectate de acnee. Nu uitati atentionarea legata de fotosensibilitate in timpul verii.
- ofera stralucire parului, combate matreata si este recomadat pentru parul care se ingrasa repede, deoarece reduce secretia glandelor sebacee. Masca cosmetica pentru parul gras: 3 picaturi de ulei esential de lamaie, 4 picaturi ulei esential de bergamota, o picatura ulei esential de cedru, 10 ml ulei de seminte de struguri. O data pe saptamana se maseaza pielea capului cu acest amestec de uleiuri, apoi se lasa sa actioneze timp de 40 minute, apoi spalare.
Sursa – www.doterra.com, www.google.com.