Fructele si legumele sunt o sursa importanta de vitamine si minerale pentru organism, motiv pentru care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra.
Pesticidele folosite pentru a ‘proteja’ legumele si fructele reprezinta insa un pericol pentru sanatate. De asemenea, expunerea acestora pe rafturile magazinelor sau tarabele din piata le fac sa intre in contact cu diverse bacterii de pe mainile comerciantilor sau a potentialilor clienti. Astfel, modul in care spalam legumele si fructele este deosebit de important indiferent de modul in care le consumam: cu/fara coaja, in stare naturala/procesate termic.
Spray pentru legume si fructe
- 250 ml otet (cidru de mere)
- 250 ml apa distilata
- 15-20 picaturi ulei esential On Guard sau Lemon
Intr-un recipient de sticla cu pulverizator se pune cidrul de mere cu uleiurile esentiale si apa distilata. Inainte de utilizare se agita bine si se pulverizeaza legumele/ fructele. Se lasa cateva minute apoi se spala cu apa si se consuma dupa preferinta.
Solutie pentru legume si fructe
- 2-3 linguri bicarbonat de sodiu
- 4-5 picaturi ulei esential On Guard sau Lemon+Grapefruit
- apa
Intr-un castron se pune bicarbonatul de sodiu cu 4-5 picaturi de uleiuri esentiale. Se adauga apa si se amesteca pana se dizolva bicarbonatul. In solutia obtinuta se pun legumele/ fructele si se lasa cateva minute. Apoi se clatesc cu apa si se consuma dupa preferinta.