CAPITOLUL 3: GRUPELE FUNCȚIONALE ȘI FUNCȚIILE ACESTORA
Există peste 20 de grupe funcționale diferite în chimia organică, dar există doar 8 grupe funcționale principale care se regăsesc în constituenții uleiurilor esențiale. Grupele funcționale din uleiurile esențiale sunt alcoolii, aldehidele, alcenele, cetonele, esterii, eterii, fenolii și fenilpropenii. În acest capitol vom discuta despre structura atomică a fiecăreia dintre aceste grupe funcționale, proprietățile lor și posibilele utilizări, precum și exemple de uleiuri și constituenți care conțin aceste grupe funcționale. Este important să se înțeleagă că grupele funcționale și catenele sunt două trăsături distincte ale compușilor aromatici. Aceasta înseamnă că o moleculă poate fi monoterpenică, pe de o parte, și un alcool, pe de altă parte, în același timp. De asemenea, există molecule care sunt alcooli sescviterpenici, aldehide monoterpenice, cetone sescviterpenice etc. Fiecare combinație posibilă de terpene și grupe funcționale reprezintă
propria clasă unică de molecule. În această secțiune, generalizările se fac pe baza chimiei pentru a dezvolta un cadru conceptual pentru gruparea și clasificarea uleiurilor. Vor exista excepții de la aceste generalizări. De exemplu, în timp ce mulți alcooli sunt benefici pentru sănătate, unii nu sunt recomandați pentru uz intern. Înainte de a utiliza oricare dintre uleiurile menționate în această secțiune, asigurați-vă că consultați Partea 2 a acestei cărți pentru utilizările sugerate și sensibilitatea pielii asociate cu fiecare ulei în parte.
3.1. ALCOOLI
Un alcool este orice moleculă cu un grup funcțional alcoolic. O grupă de alcooli constă dintr-un atom de oxigen legat atât de catena atomilor de carbon la un capăt, cât și de un atom de hidrogen la celălalt capăt (vezi figurile 3.1 și 3.2). În general, moleculele de alcool au denumiri care se termină cu sufixul -ol. De exemplu, mentol, terpinen-4-ol, citronelol, geraniol și linalool sunt exemple de alcooli monoterpenici. Santalol, izovalencenol, khusimol, cedrol (cunoscut și ca eudesmol) și paciulol (cunoscut și ca alcool Paciuli) sunt alcoolii sescviterpenici. O excepție de la această regulă de denumire o constituie compusul eucaliptol, care este de fapt un epoxid (un tip de eter).
Figura 3.1.: un grup de alcoolș Figura 3.2Ș exemplu de grup de alcool regăsit în mentol, alcool monoterpenic regăsit în uleiul de mentă.
Proprietăți și utilizări ale alcoolurilor
Aromatice: Arome relaxante, ajută la calmarea sentimentelor de anxiozitate
Uz topic: Activitate repelentă, proprietăți de curățare, conferă pielii un aspect tânăr și sănătos
Uz intern: Susține sistemul circulator, calmează sistemul nervos*
Uleiuri bogate în alcooli monoterpenici: Arbore de ceai, Geranium, Coriandru, Busuioc, și Lavandă
Uleiuri bogate în alcooli sescviterpenici: Lemnul de santal, Vetiver, Lemnul de cedru și Paciuli
3.2. ALDEHIDELE
O aldehidă este o moleculă cu o grupă aldehidică. O grupă aldehidică este caracterizată printr-un carbon dublu legat de un atom de oxigen (vezi figurile 3.3 și 3.4), unde același
atom de carbon este legat și de hidrogen (nu este prezentat) și de un alt atom de carbon din catena principală a moleculei. În general, moleculele de aldehidă au denumiri care se termină cu sufixul -al sau -aldehidă. De exemplu, geranial, neral, cinamaldehidă, cuminal și decenal sunt exemple de aldehide monoterpenice. Santalal, farnesal și valeranal sunt exemple de aldehide sescviterpenice. Aldehidele sescviterpenice sunt mult mai puțin frecvente decât aldehidele monoterpenice.
Proprietăți și utilizări ale aldehidelor
Aromatic: Calmează, relaxează și protejează
Uz topic: Poate reduce apariția petelor, păstrează aspectul sănătos al pielii, susține sănătatea și igiena orală și asigură o senzație de căldură a pielii
Uz intern: Susține sănătatea sistemului cardiovascular, digestiv, imunitar și nervos. Multe uleiuri esențiale bogate în aldehide sunt de asemenea cunoscute pentru calitatea lor de a susține un metabolism sănătos.*
Uleiuri bogate în aldehide monoterpenice: Scorțișoară chinezească, Scorțișoară, Roiniță, Lămâiță și Lime.
3.3. ALCHENE
Alchenele sunt molecule fără grupe funcționale prezente și cu cel puțin o legătură dublă între oricare dintre cei doi atomi de carbon din catenă. Moleculele alchenelor au de obicei denumiri care se termină cu sufixul -enă. De exemplu, alfa-pinenă, sabinenă, limonenă și gamaterpinenă sunt exemple de alchene monoterpenice. Germacrena D, cariofilina, zingiberena și alfa-cedrena sunt exemple de alchene sescviterpenice. Fiecare dintre moleculele din figurile 2.3 și 2.4 sunt alchene: nu au alte grupe funcționale și cel puțin o legătură dublă între atomii de carbon. De fapt, majoritatea acestor molecule au multe legături duble. Alchenele monoterpenice și sescviterpenice sunt bine cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante.* Numărul mare de legături duble și existența structurilor ciclice în aceste molecule le permite să accepte electronii necuplați din radicalii liberi.
Proprietăți și utilizări ale alchenelor
Aromatic: numeroase arome unice și plăcute
Uz topic: Beneficii antioxidante pentru piele și țesuturi
Uz intern: Beneficiile antioxidante pentru organele interne, susțin și sistemul nervos, imunitar, digestiv, reproductiv, tegumentar și circulator*
Uleiurile bogate în alchene monoterpenice: Tămâie, Brad Douglas, Mușețel albastru marocan, Lămâie, și Wild Orange
Uleiuri bogate în alchene sescviterpenice: Ilang Ilang, Piper negru, Copaiba, Roiniță și Ghimbir
3.4. ESTERI
Esterii sunt grupe funcționale care rezultă din reacția dintre un alcool și un acid. Esterii au un atom central de carbon legat prin legătură dublă de un atom de oxigen, o legătură simplă de catenă și o legătură simplă de un al doilea atom de oxigen (vezi figurile 3.5 și 3.6). Acest atom de oxigen este, la rândul lui, legat de un lanț scurt de hidrocarbon de cealaltă parte. Aceste lanțuri scurte sunt formați, de obicei, din unul, doi sau trei atomi de carbon. Datorită faptului că sunt două lanțuri de carbon într-o moleculă de ester, aceștia, de obicei, au denumiri formate din două cuvinte, cu al doilea cuvânt purtând sufixul –at. Acetat de linalool, angelat de metil-amil, acetat de benzil, acetat de bornil, acetat de neril, thujat de metil și salicilat de metil sunt exemple de esteri monoterpenici regăsiți în uleiurile esențiale. Esterii sescviterpenici sunt rar întâlniți în uleiurile esențiale.
Figura 3.5. grupă de esterș Figura 3.6. exemplu grupă de ester în compusul acetat de benzil, constituenții principali ai iasomiei absolute.
Proprietăți și utilizări ai esterilor
Aromatic: relaxare, calmare, echilibrare
Uz topic: întinerește pielea, calează țesuturile, protejează împotriva diverselor pericole din mediul înconjurător
Uz intern: variază de la caz la caz. Anumiți esteri susțin sănătatea sistemului cardiovascular, imunitar, nervos și digestiv. Alți esteri nu sunt recomandați pentru consumul intern.
Uleiurile bogate în esteri monoterpenici: Lavandă, Mușețel Roman, Imortela, Arbovitae și Perișor
3.5. ETERI
Eterii sunt molecule cu un atom de oxigen legat între doi atomi de carbon (vezi figurile 12 și 13). Condiția ca cei doi atomi de carbon să formeze un eter este ca aceștia să aibe legături doar cu alți atomi de carbon (sau hidrogen). Eterii sunt câteodată întâlniți în lanțul principal de carbon sau în structuri ciclice, ca și când un atom de oxigen ar fi înlocuit unul de carbon în catenă. Ei pot fi întâlniți și în părțile periferice ale unor molecule. Eterii nu sunt foarte comuni în monoterpene. Eterul monoterpenic eucaliptolul, cunoscut și sub denumirea de 1.8-cineole este cel mai comun eter întâlnit în uleiurile esențiale. Anisolul este alt eter monoterpenic. Pe de altă parte, sescviterpenele mai degrabă vor conține grupe eterice. De exemplu, curzerene și furanoeudsema-1.3-diene sunt doi eteri sescviterpenici.
Proprietăți și utilizări ale eterilor
Aromatic: calmează emoțiile, eliberează căile respiratorii
Uz topic: proprietăți de curățare a suprafețelor, ajută la îmbunătățirea aspectului pielii
Uz intern: variază de la caz la caz. Unii eteri au caracteristici antioxidante și pot susține buna funcționare a sistemului imunitar*. Alți eteri nu sunt recomandați pentru uz intern
Uleiurile bogate în eteri monoterpenici: Cardamom, Eucalipt, Rozmarin, Arbore de ceai și Mentă
Uleiuri bogate în eteri sescviterpenici: Smirnă și Vetiver
3.6. CETONE
Cetona este o moleculă cu un atom de carbon legat printr-o legătură dublă de un atom de oxigen (vezi figurile 3.7 și 3.8). Cei doi atomi de carbon legați de acest atom de carbon în ambele direcții nu pot fi legați de alți atomi decât de carbon (sau hidrogen). Moleculele de cetonă de obicei au denumiri care conțin sufixul –onă. De exemplu, mentona și carvona sunt cetone. Camforul este o cetonă importantă, a cărui denumire nu respectă modelul obișnuit. Numeroase sescviterpene conțin cetone. Jatamansona, rotundona, mustakona, faurinona, davanona și leptospermona sunt doar câteva denumiri ale cetonelor sescviterpenice.
Proprietăți și utilizări ale cetonelor
Aromatic: unele sunt energizante și induc o stare pozitivă, altele stabilizează și echilibrează. Anumite cetone eliberează căile respiratorii.
Uz topic: proprietăți repelente, poate contribui la aspectul curat al tenului
Uz intern: variază de la caz la caz. Cele mai multe cetone monoterpenice susțin funcționarea și sănătatea sistemului digestiv, gastrointestinal și nervos. Cetonele sescviterpenice în general nu sunt recomandate pentru uz intern.
Uleiurile bogate în cetone monoterpenice: Mentă creață, Mărar, Mentă, Geranium și Chimen
Uleiuri bogate în cetone sescviterpenice: Nard, Tămâie
3.7. FENOLI
Fenolii sunt un subtip special de alcooli. Un fenol este un grup de alcooli (un atom de oxigen și un atom de hidrogen) atașat unui inel benzenic (vezi figurile 3.9 și 3.10). Un inel benzenic are șase atomi de carbon aranjați sub formă de hexagon și trebuie să aibe exact trei legături duble în interiorul inelului. Deoarece fenolii sunt alcooli, denumirea lor conține tot sufixul –ol. Timol, carvacrol și eugenol sunt cei mai comuni fenoli monoterpenici. Fenolii sescviterpenici sunt rar întâlniți.
3.9 Grupă de fenoliș 3.10 Exemplu de grupă de fenoli în compusul carvacrol, constituentul principal al Oregano.
Proprietăți și utilizări ale fenolilor
Aromatic: aromă revigorantă
Uz topic: proprietăți puternice de curățare ale pielii și a suprafețelor
Uz intern: proprietăți antioxidante, susțin funcționarea normală a sistemului cardiovascular, circulator, digestiv, gastrointestinal, imunitar, nervos și respirator. *
Uleiurile bogate în fenoli monoterpenici: Cimbrișor, Oregano, Cuișoare, Scorțișoară și Busuioc
3.8 FENILPROPENE
O grupă de fenilpropene se caracterizează printr-un atom de carbon într-un inel benzenic legat de un al doilea atom de carbon, care apoi este legat de un al treilea atom de carbon cu o legătură dublă (vezi figurile 3.11 și 3.12). Al treilea atom de carbon are o legătură simplă la al patrulea atom de carbon la finalul lanțului. Fenilpropenele, de obicei, se află în compuși monoterpenici, dar sunt rar întâlnite în majoritatea uleiurilor esențiale. Anetolul și chavicolul (cunoscut și sub denumirea de estragol) sunt două dintre cele mai cunoscute fenilpropene.
Proprietăți și utilizări ale fenilpropenelor
Aromatic: aromă energizantă
Uz topic: susține sănătatea și aspectul pielii, în general
Uz intern: poate susține sistemul cardiovascular și asistă la un flux sanguin sănătos. *
Uleiurile bogate în fenilpropene monoterpenice: Fenicul, Mirt, Anason, Anason Stelat și Busuioc
3.9 CONCLUZIE
Acum că v-ați familiarizat cu grupele funționale și cu terpenele, sunteți pregătiți să continuați cu Părțile 2 și 3 ale acestui manual. Partea 2 conține cele mai detaliate informații chimice public disponibile pentru fiecare ulei oferit de dōTERRA în parte. Se specifică grupa funcțională, tipul de terpene și compoziție de constituenți pentru fiecare ulei, pentru a vă ajuta să caracterizați, comparați, contrastați și să clasificați uleiurile întrun mod cât mai convenabil. Partea 3 cuprinde informații detaliate privind constituenții chimici specificați în partea a doua. Partea 3 detaliază utilizarea și beneficiile a aproximativ o sută de constituenți diferiți și explică în ce uleiuri pot fi găsiți aceștia și în ce cantități. În timp ce Partea 1 în principiu, s-a concentrat pe principiile generale ale chimiei uleiurilor esențiale, celelalte două parți conțin informații detaliate despre fiecare ulei dōTERRA și constituenții chimici ai acestora.
DISCLAIMER – traducere https://view.joomag.com/ebooks-doterra-essential-oil-chemistry-handbook/0164882001518721621?short