Melissa – Melissa officinalis
- Uleiul esential de melissa este obtinut prin distilare la abur din frunzele plantei de melissa (planta erbacee, asemanatoare cu menta). Aroma sa este asemanatoare cu cea a lamaii, dar cu note dulci, subtile. Denumirea plantei vine din cuvantul grecesc care inseamana miere, iar florile plantei sunt recunoscute pentru ca atrag albinele.
- Compusi chimici principali: Geraniol (16%), germacren (14%), neral (12%), β-caryophyllen (25%)
- Proprietati principale: sedativ, antidepresiv, calmant, tonic, antispasmodic, carminativ, hipotensiv, antiral si antibacterian.
- Uleiul esential de melissa se poate administra intern, topic si aromatic. Pentru utilizare topica nu necesita diluare decat in cazul persoanelor care prezinta senzitivitate. Se va evita utilizarea interna si topica in timpul sarcinii, intrucat poate avea efect emenagog.
Principalele utilizari ale uleiului de Melissa:
- Uleiul de melissa este unul dintre cele mai studiate uleiuri esentiale pentru efectele sale benefice in cazul persoanelor afectate de dementa si boala Alzheimer. Se recomanda difuzarea zilnica pentru calmarea simptomelor.
- Uleiul esential de melissa este un aliat de incredere in lupta cu eczemele si acneea, datorita proprietatilor sale antibacteriene si antifungice. Poate fi aplicat topic diluat (5 pic de ulei esential in 120 ml de ulei esential) sau se poate adauga in apa distilata, intr-o sticla cu pulverizator, si pulverizat zilnic pe suprafata afectata.
- Deoarece melissa este eficienta in combaterea virusurilor herpetice, uleiul esential de melissa este unul de prima electie pentru combaterea herpesului. Diluati 2 pic de ulei esential in ulei caraus sau unt vegetal si aplicati pe suprafata afectata.
- Uleiul esential de melissa poate fi utilizat intern pentru mentinerea nivelului sanatos de glucoza din sange.
- Uleiul esential de melissa are un puternic efect sedativ si antidepresiv,si poate ajuta la instalarea unor senzatii de caldura si pace interioara, promovand echilibrul interior. Pentru a obtine acest efecte, difuzati sau aplicati topic pe incheieturile mainilor si in spatele urechilor.
- Uleiul poate fi aplicat topic in felul descris la punctul 5 si pentru calmarea senzatiilor de nervozitate, greata si voma pe fond nervos, sau de ameteala.
- Pentru mentinerea unei tensiuni arteriale sanatoase, puteti aplica uleiul esential de melissa topic pe zona pieptului si / sau in zona cervicala. Poate fi administrat chiar si intern (1 – 2 pic in capsula vegetala). Uleiul esential de melissa are un efect benefic general asupra intregului sistem circulator, calmand palpitatiile si fiind un tonic cardiac foarte bun.
- Utilizarea interna a uleiului esential de melissa poate ajuta la mentinerea unui sistem imunitar puternic si sanatos. Puteti picura uleiul esential de melissa direct sub limba sau pe cerul gurii si apoi inghititi (maxim 1-2 pic per administrare)
- Uleiul esential de melissa are efecte calmante asupra sistemului digestiv, calmand spasmele si flatulenta.
- Uleiul esential de melissa este de asemenea un tonic al sistemului reproductiv, fiind indicat pentru calmarea durerilor menstruale dar si in caz de infertilitate.
- Datorita efectelor sale antiinflamatoare, uleiul esential de melissa este eficient in combaterea edemului (retentia apei in tesuturi) – se recomanda administrarea interna sau topica in aceste cazuri.
Cateva sugestii de utilizare:
Blend digestiv: 5 pic melissa, 3 pic menta piperita, 3 pic cardamom
Blend pentru circulatie: 4 pic melissa, 4 pic ylang-ylang, 2 pic clary sage
Blend pentru sistemul nervos: 4 pic melissa, 3 pic vetiver, 2 pic musetel roman
Blend pentru sistemul reproductiv: 5 pic melissa, 4 pic geranium, 2 pic busuioc
Blend emotional: 4 pic melissa, 4 pic portocala, 3 pic tamaie
Blend respirator: 4 pic melissa, 3 pic ghimbir, 3 pic eucalipt