Afecţiunile faringelui sunt îmbolnăviri frecvente care necesită consult de specialitate şi implicit solicită laboratorul de bacteriologie. Aproximativ 70 % din infecţiile faringiene sunt de origine virală, virusurile implicate fiind: rinovirusuri (în special la adulţi), adenovirusuri, virusul Herpes simplex I, virusul Coxsackie A (mai ales la copii), virusuri gripale (la toate vârstele) şi paragripale.
Faringitele bacteriene sunt determinate în principal de streptococul beta hemolitic de grup A (Streptococcus pyogenes), mai frecvent izolat la copiii între 5 şi 15 ani. Faringita streptococică este o boală acută care debutează cu dureri de gât, febră, dureri musculare, durere de cap, durere la înghițire.
Pentru diagnostic exudatul faringian este obligatoriu!
Variantele esentiale ce pot fi de ajutor sunt :
Melaleuca – anti-bacterian, anti-fungic;
Oregano/Thyme – proprietăți anti-bacteriene și anti-fungice; servește ca o alternativă naturală, ajută la combaterea inflamației, a bacteriilor si a virușilor;
Frankincense – anti-inflamator;
Onguard /Wild orange – sustine sistemul imunitar;
Lavanda – regenerare tesuturi in zona afectata, calmant
Se pot utiliza topic, difuzat si la nevoie si intern la copii mai mari (vezi foto). Numarul de picaturi mentionate reprezinta totalul picaturilor de exemplu la 0-1 an sunt mentionate 5 picaturi si combinatia se poate face astfel : 2 picaturi Frankincense, 1 picatura wild orange, 1 picatura lavanda si 1 picatura melaleuca; amestec ce va ajunge pentru aplicare la 4 ore timp de 2-3 zile.
Recomand folosirea pentru 5-14 zile a combinatiei alese apoi dupa o pauza de 7 zile repetarea exudatului pentru confirmarea disparitiei infectiei.
Se recomanda efectuarea titrului ASLO in cazul infectiilor repetate cu Streptococ pentru a preveni complicatii precum reumatismul articular acut, endocardita, glomerulonefrita, etc.
In cazul unui titru ASLO crescut ca si varianta naturala se poate sustine organismul cu urmatoarea schema :
- se prefera uleiul de cimbrisor (Thyme) in locul celui de oregano
- 7-10 zile se urmeaza uleiurile si spray-ul de gat daca este cazul ( cu adaugarea uleiului Thyme) mentionate deja cu aplicare la 4-6 ore
- 20 zile se aplica aceeasi schema cu doar 2 aplicari pe zi respectiv un singur puf de spray
- se pot asocia : Extract de muguri de Coacaz negru – Ribes nigrum 2 ml în apa, dimineata si Extract din muguri de Vita de vie – Vitis vinifera 2 ml în apa, seara, zilnic
- se repeta timp de 3 luni
Nu uitati ca in cazul infectiei cu Streptococ sa tineti in permanenta legatura cu medicul pentru a efectua investigatiile necesare si pentru a confirma evolutia favorabila.